|
|
|
|
|
Cavalcante,Ana Amélia Melo; Rübensam,Gabriel; Erdtmann,Bernardo; Brendel,Martin; Henriques,João A.P.. |
Cashew (Anacardium occidentale) is a medicinal plant native to Brazil and also yields a nutritious fruit juice. Its large pulpy pseudo-fruit, referred to as the cashew apple, contains high concentrations of vitamin C, carotenoids, phenolic compounds and minerals. Natural and processed cashew apple juice (CAJ/cajuina) are amongst the most popular juices in Brazil, especially in the north-east. Both juices have antioxidant potential and suppress mutagenicity of hydrogen peroxide. In the present study we evaluated the inhibitory effects of CAJ/cajuina on Aflatoxin B1(AFB1)-induced mutation, using the Salmonella/microsome assay with the experimental approaches of pre-, co- and post-treatments. Both CAJ/cajuina suppress AFB1-induced mutagenesis in strain TA102... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cashew apple juice; Cajuina; Anti-mutagenicity. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572005000200025 |
| |
|
|
A cajuína, muito tradicional no Nordeste brasileiro, é obtida a partir de suco de caju puro, clarificado, sem adição de açúcar e conservantes e é uma forma consagrada de aproveitar o pedúnculo do caju, que é muito perecível após a retirada da planta e a separação da castanha. A região semiárida apresenta clima seco e quente, caracterizada por oito meses de plena seca. A cajucultura é uma das mais importantes fontes de renda para a população dessa região, pois o cajueiro é uma das poucas espécies vegetais que consegue crescer e frutificar nessas condições. |
Tipo: Prosa Rural (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Cajucultura; Cajui; Castanha; Cajuina; Suco. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1022912 |
| |
|
|
|